tisdag 18 maj 2010

Förskola istället för vårdnadsbidrag

S vill satsa på förskolan!

De borgerliga partier som balanserar på fyra-procentspärren försöker nu inför valet hitta sina profilfrågor för att inte drunkna i den moderata famnen. Kristdemokraterna marknadsför åter sitt trumfkort, vårdnadsbidraget. Med samma argument som tidigare. För att ge extra tyngd åt åsikterna tar Svensson och Percivall stöd från KD i Vårgårda.
Om vi socialdemokrater får väljarnas förtroende i Alingsås kommer vi att avskaffa vårdnadsbidraget och istället satsa de fem miljoner som är budgeterade på en förbättrad förskola.
De tyngsta skälen mot vårdnadsbidraget är:
· Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla.
Erfarenheterna från Norge och Finland visar att så mycket som 95 -96 % av dem som utnyttjar vårdnadsbidraget är kvinnor. I Alingsås är det 97 %.
· De som tar ut vårdnadsbidrag drabbas av följande försämringar på arbetsmarknaden:
De går miste om pension för dessa år
De får inte lika stora löneökningar
De får mindre kompetensutveckling
Deras karriärmöjligheter minskar
Deras ställning på arbetsmarknaden försvagas

· Risken är också stor att alla unga kvinnor i barnafödande åldrar, även de som ännu inte har barn, hamnar på efterkälken i arbetslivet, eftersom arbetsgivare kan befara att de kommer att vara borta från jobbet i tre år för varje barn.
· kostnaderna för vårdnadsbidraget kunde istället ha använts för att förbättra barnomsorgen
· En försämrad barnomsorg riskerar i sin tur att leda till lägre födelsetal. Internationella jämförelser visar ett positivt starkt samband mellan barnomsorgens utbyggnad och barnafödandet. De högsta födelsetalen i den industrialiserade delen av världen finns i länder med en väl utbyggd barnomsorg och hög förvärvsfrekvens för unga kvinnor
Vårdnadsbidraget är orättvist genom att alla småbarnföräldrar inte kan utnyttja det.
Det tydligaste exempel är alla de ensamstående med barn som inte kan
utnyttja det men som ändå måste vara med och betala vårdnadsbidraget.
Dessutom: Vårdnadsbidraget går tvärsemot arbetslinjen, genom att det uppmuntrar föräldrarna att vara hemma i två år extra utan att arbeta. Och produktionsbortfallet är den verkligt stora kostnaden för vårdnadsbidraget.
Vad vi kan lära av Norge och Finland?
I Norge avskaffar man nu vårdnadsbidraget efter nio år. Vårdnadsbidraget i Norge har främst utnyttjas av invandrarkvinnor och av deltidsarbetande arbetarkvinnor med låg lön.
Här har bidraget haft segregerande effekter. Barn till invandrarkvinnor har missat möjligheten att lära sig norska tidigt. Vårdnadsbidraget har också lett till försämrad kvalitet i förskolan och stoppad utbyggnad av förskolan samt minskad jämställdhet. Finland har ungefär samma erfarenheter av vårdnadsbidrag.
Vi socialdemokrater vill satsa på en familjepolitik som bygger på föräldraförsäkringen, barnomsorgen och förbättrat barn- och bostadsbidrag.

Leif Hansson (S) vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Alingsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar