torsdag 15 april 2010

Miljonklipp för privat dagis!

En förskolechef i Stockholm fick ta över fyra förskolor för 600.000. Ett år senare plockade hon ut över tre miljoner i vinst.
För 634.650 kronor fick den privata förskolan ta över 18 förskoleavdelningar i borgerligt styrda Stockholm dvs drygt 35 000 kr per avdelning. I priset ingick inventarier så som möbler och leksaker, något som enligt vd:n för Pysslingen förskolor och skolor AB, normalt kostar 250.000 kronor per avdelning.
Ett nystartat dagis brukar enligt samma vd vanligtvis gå med ett underskott på 350.000 kronor första året.
Nu kan man välja och tycka att det är en smart entreprenör som manövrerat väl. Vi socialdemokrater är inte motståndare till konkurrens, det finns många exempel på fruktbar sådan. Men det är inte rimligt att 3,2 miljoner kronor av skattemedlen i en kommun på ett år hamnar i en privat ficka; pengar som kunde använts till högre lärartäteht, mindre barngrupper, ökat stöd till barn med särskilda behov eller mer pedagogiskt material, för att ge några exempel.
Ärendet har nu anmälts till EU-kommissionen och i väntan på dess dom har Stockholms stad fryst alla privatiseringar. Att formligen skänka bort kommunal verksamhet för att berika privata företagare är inte vår linje. Att sälja ut samhällsägda verksamheter till underpris av ideologiska skäl och i strid med lagen som moderatstyrda Täby gjort i fallet Tibblegymnasiet är ytterligare ett exempel på borgerligt vanstyre.

Leif HanssonVice ordf i Barn- och ungdomsnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar