lördag 17 juli 2010

Länsstyrelsen kritisk till Alingsås kommuns agerande i Nolhaga

Svar på Brodens insändare i AT Alingsås den 23 juni 2010

Anita Brodén (FP) skriver att regeringen ber kommunerna hjälpa till att hejda artutrotningen Olika kommuner ombeds skydda var sin växt- eller djurart.
Detta är lovvärt.
I ett brev till Daniel Filipsson (M) i Alingsås uppmanar miljöministern kommunen att särskilt skydda asken; ”Få länder har kvar gamla träd som hundratals mossor, lavar, insekter och andra djur är beroende av”.
Frågan är dock om kommunalrådet Filipsson (M) är rätt person att adressera med en sådan vädjan. Att bevara gamla jätteträd har inte visat sig vara den moderatledda alliansens bästa gren.
Brodén bör väl ha känt till den debatt som förts i Alingsås om de tvåhundraåriga jättebokarna, men miljöministern verkar inte ha känt till det.
Ministern skriver ”En rik biologisk mångfald ger också människan rika natur- och skönhetsupplevelser, hälsa och välbefinnande samt är en viktig buffert vid klimatförändringar”. Det är i stort sett ordagrant en del av den argumentation vi använde som ville bevara den gamla bokskogen i Nolhaga intakt.
Och på senaste kommunfullmäktige mötet, när Nolhaga naturreservat diskuterades, fick vi höra Filipsson (M) slå sig för bröstet och uttrycka tillfredsställelse med resultatet av Tennisvägen.
Detta trots att Länsstyrelsen i april 2010 har svarat kommunen att ”man tycker det är anmärkningsvärt att kommunen avverkar gamla grova träd i ett område där man samtidigt mottar statsbidrag för reservatsbildning” samt att man kräver en ”karta i retur som visar vilka skyddsvärda träd som avverkats”.
Svenska Naturskyddsföreningen skriver i sitt svar bl a att ”Stora gamla träd kan svårligen ersättas”.
Ask är inte bok, men det hade troligen inte haft någon betydelse vid Tennisvägen. Om ens ansvariga politiker kan se skillnad på dem?
Vi kan ha olika uppfattning om skönhetsvärdet i den delen av Nolhaga ökat eller minskat men i valet mellan breda asfaltgator och månghundraåriga träd har den moderatledda alliansen visat vilket man värderar högst.

Leif Hansson (S)
Birgitta Larsson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar