lördag 17 juli 2010

….pssst alliansen, lär av Vittra

Insändare Alingsås den 30 juni 2010






Allt fler skolor satsar nu på det som kallas 1-1 d.v.s. en dator per elev och pedagog.. I Alingsås har (S) yrkat på att vi skall starta ett försök i en högstadieskola med att införa en dator per elev och pedagog. Alliansen yrkade avslag och så blev beslutet.
Syftet med 1-1 är att öka kvaliteten på utbildningen i kommunens skolor, utveckla nya metoder och arbetsformer, öka lusten att lära hos såväl elever som pedagoger samt öka elevernas måluppfyllelse och resultat. Allt mer forskning på området pekar också på fördelarna för både elever och lärare och kostnaderna är rimliga. Det finns också ett jämlikhetsperspektiv i frågan.

Erfarenheterna från Falkenbergs kommuns utvärderingsrapporter är klart positiva och man genomför där nu sista steget så att samtliga högstadier har genomfört reformen från och med höstterminen 2010.

Även inom friskolorna har man nu förstått detta och Vittra skriver ” Hittills har Vittra underskattat teknikens möjligheter att förbättra lärandet.” Man kommer att satsa på en dator per elev i fem skolor och man gör det i åk 4-9. ”Vittras pedagogiska idé ligger i linje med nutida skolforskning och arbetsmarknadens nya krav på kompetens” och man konstaterar också att ”skolan ska vara i takt med en i övrigt accelererande samhällsutveckling.”

Vittra genomför alltså det som vi inom socialdemokraterna i Alingsås arbetat för i flera år. Det tror vi är bra för deras elever. När skall alliansen i Alingsås förstå att det är viktigt även i kommunens skolor?
Leif Hansson (S)
För S-gruppen i Barn- och ungdomsnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar