onsdag 28 september 2011

Alingsås satsar mindre på skolan än jämförbara kommuner

Skolverket har just kommit med en jämförelse av alla Sveriges kommuner när det gäller skola och förskola kallat ”Kommunbladet 2010” och som avser läsåret 2010/11.
I kommunbladet ges en sammanfattande bild av kommunens förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg och skola En jämförelse görs med andra liknande kommuner och med riket som helhet.
Vi kan konstatera att Alingsås har
• Fler inskrivna barn per avdelning i förskola och fritids än övriga kommuner (kommungruppen respektive samtliga kommuner)
• Fler inskrivna barn per årsarbetare i förskola, pedagogisk omsorg och fritids än övriga kommuner
• Färre lärare (årsarbetare) per 100 elever i förskoleklass och grundskola än övriga kommuner.
• Satsar mindre pengar per inskrivet barn på förskola, pedagogisk omsorg, fritids, förskoleklass och grundskola än övriga kommuner.


Samtidigt är det en mindre andel elever som inte når målen i åk 9 och större andel elever som är behöriga till gymnasiet.

Slutsats: trots fler elever och mindre resurser gör personalen i Alingsås ett fantastiskt arbete med bättre resultat än övriga kommuner!
Fråga: borde vi inte ge vår personal bättre förutsättningar så att vi ytterligare kan förbättra resultaten? Orkar personalen i längden att ha större barngrupper på förskola och fritids och färre lärare per 100 elever i förskoleklass och grundskola och samtidigt nå så goda resultat? Är det inte bättre för barnen med färre barn i gruppen?

Daniel Filipsson (M) utlovade i somras i en AT-artikel en stor satsning på skolan. Av det har vi ännu inte sett någonting.
Vi socialdemokrater lovar fortsätta lägga förslag på förbättringar i skolan.

Leif Hansson (S)
Veronica Molander (S)
Jan-Erik Gustavsson (S)
Jenny Helgesson (S)
Lars-Ivan Gustafsson (S)
Karin Johansson (S)
Samtliga barn- och ungdomsnämnden i Alingsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar