fredag 23 september 2011

Spelberoende bortprioriterat område

I måndags (20110110) la regeringen fram sin proposition med förslaget till en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken (ANDT-politiken). Mål och inriktning för hur samhällets insatser ska genomföras, samordnas och följas upp under åren 2011-2015 anges.
De övergripande målen föreslås vara: Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk.

Intressant är att se att spelberoende inte bara är nedprioriterat utan faktiskt helt borttaget i denna proposition. I proppen går att läsa "Institutet (dvs FHI) ansvarar för sektorsövergripande uppföljning av utvecklingen av folkhälsans bestämningsfaktorer och utvärderar insatserna inom folkhälsoområdet. Området inkluderar folkhälsopolitikens målområde 11 Tobak, alkohol, narkotika, dopning samt spel. "
Men i propositionen nämns inte spelberoende i övrigt med ett enda ord.
Hur ska man tolka regeringens intentioner med att ta bort spelberoende ur propositionen när övriga viktiga beroendeformer tas upp? Är spelberoende mindre viktigt? Eller är det så att Sveriges i särklass vinstrikaste företag Svenska Spel inte vill få sina produkter ifrågasatta? Med en nettovinst på drygt 5 miljarder kronor per år kanske man inte vill oroa marknaden och förstöra spelfesten genom tala om alla de människor som spelar okontrollerat (patologiskt spelande) och som slår sin ekonomi i spillror ofta med anhöriga som också drabbas hårt.
En svensk forskargrupp skriver
”På basis av dessa siffror kan vi beräkna att det fanns mellan 147 706 (2,3 %) och 199 082 (3,1 %) av befolkningen 15-74 år i Sverige kan klassificeras som livstidsproblemspelare.”
De spelberoende står för en stor del av statens spelinkomster, till priset av raserad privatekonomi och ofta svåra sociala och hälsomässiga konsekvenser.
Socialdepartementet borde påminna sina kollegor i regeringskansliet om detta och inte låta finansdepartementet styra, där Svenska Spel sorterar under.

Leif Hansson, Alingsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar