fredag 23 september 2011

Orimlig lönehöjning på 20 procent

Ann-Sofi Lodin blir ny regiondirektör för Västra Götalandsregionen. Lönen kommer att ligga på 170 000 kronor i månaden.
Det är en höjning med drygt 20 procent jämfört med den förra direktören Johan Assarssons lön, som var 140000 kr. Förutom lönen finns också ett pensionsavtal där regionen betalar en premie på 25 procent av årslönen. Dessutom finns ett avtal som ger en fallskärm på 3 miljoner kronor om hon sägs upp.
Gert Inge Andersson säger att ”När det gäller att tillsätta tjänster, är det nog så att vill man ha den personen som man tror klarar av jobbet så ligger tyvärr lönerna på den nivån”.
Frågan måste ändå ställas om det är en rimlig lön. Och om regionens politiker ska medverka till lönepressen uppåt för höga chefer. Jag tycker inte det. Jag tror att det går att hitta en mycket kompetent person som är beredd att acceptera en rimligare lönenivå. Vidare kan man fundera på hur motivationen påverkas hos de många på vårdgolven som får ut en bråkdel av denna lön?
Är det verkligen våra politiska företrädares uppgift att medverka till lönehöjningar på 20 procent för toppchefer? Vad blir nästa regiondirektörs lön?
Jag anser att det finns en övertro på vad en person kan betyda i en organisation med 50 000 anställda.
Leif Hansson (S)
Alingsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar