fredag 23 september 2011

Alliansen satsar inte alls

”Alliansen satsar på unga”, lyder rubriken i AT häromdagen. Daniel Filipsson deklarerar stolt att ”Vi är mycket nöjda med att kunna göra de här satsningarna” och att ”Barn och ungdomar får största delen av kakan”. AT skriver ” Det mest anmärkningsvärda i Alliansens förslag är satsningen på barn och unga”. Vad består då denna enastående satsning av? I själva verket är det en minskning (om än liten) av vad Barn- och ungdomsnämnden behöver för att hålla en oförändrad nivå 2012 jämfört med 2011! Barn- och ungdomsförvaltningen (BoU) har uppgett att 12,6 mkr krävs för att hålla en oförändrad nivå 2012. Alliansens förslag (från presskonferensen) innebär att BoU får 5 mkr i volymökning och att man får använda 6 mkr från eget kapital. Detta gör 11 mkr i tillskott mot behövda 12,6 mkr! Så var det med den satsningen! Därefter har den sk uppräkningsfaktorn höjts med 1,5 mkr varför BoU får 12,5 mkr dvs nästan vad som krävs för att hålla ställningarna från 2011.
Vårt förslag inom socialdemokraterna innebär dels en liten faktisk höjning, men framför allt också en satsning på att ha barnomsorg igång även på tider som passar föräldrar som arbetar andra tider på dygnet än de vanliga!
Vi inom s kan inte trolla fram nya pengar, men vi reagerar starkt när man från alliansens sida försöker ge sken av att nu satsas det stort på barn och ungdom. Förskolans barngrupper kommer inte att minska, lärartätheten på grundskolan kommer inte att öka, barngrupperna på Fritids blir inte mindre och elever i behov av särskilt stöd får inte ytterligare resurser. Läsarna, föräldrar och personal inom skola och förskola har rätt till en korrekt information.


Leif Hansson S
Vice ordf. i Barn- och ungdomsnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar