fredag 23 september 2011

Krav på biltvätt men inte båttvätt

På AT:s debattsida har förbudet mot biltvätt på garageuppfarten diskuterats, med många kommentarer. Bland annat hänvisas till kommunens hemsida:

”Somliga tvättar fortfarande sina bilar på garageuppfarten eller ute på gatan. Det är inte tillåtet om tvättvattnet rinner till en dagvattenbrunn eftersom vattnet orenat går via dagvattensystemet till våra vattendrag.
Det förorenade vattnet skadar djur och växtliv eftersom det innehåller oljor, giftiga tungmetaller, tensider och kemikalier. Sjöarna Anten, Mjörn, Ömmern och Färgen används också som vattentäkter.
Det bästa är dock att tvätta bilen i en godkänd anläggning.”

Det är då mycket märkligt att miljöskyddsnämndens centerpartistiske ordförande inte vill att båtar ska behandlas på motsvarande sätt. Och ingen annan borgerlig politiker i kommunfullmäktige heller. Trots att dokumenterat giftiga ämnen från bland annat tennbaserade båtbottenfärger frigörs vid båttvätten vill allianspolitikerna att andra regler ska gälla för båtägaren än för bilägare i detta avseende!
Kommunen skriver om bilar ”Kraven gäller även för privatpersoner som därför ska undvika att tvätta sina bilar så att föroreningarna riskerar att ledas till öppna diken och dagvattenbrunnar.” Säveån är väl i högsta grad ett öppet dike om än modell större.

Dags för Daniel Filipsson eller Thomas Pettersson att förklara för läsarna varför giftiga tungmetaller, tensider och kemikalier från bilar ska bekämpas men inte om samma kemikalier sitter på båtar?
Svaret i fullmäktige att reningsverket får ta emot mer giftiga ämnen från andra källor kan väl knappast vara hela sanningen? Då borde väl de också åtgärdas, snarare än att blunda för båttvättarna.

Leif Hansson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar