fredag 23 september 2011

Momssänkning ingen garanti för fler jobb.

Mikael Cederbratt (M) och Daniel Filipsson (M) frågar för några veckor sedan i AT vad socialdemokraterna vill göra för att öka jobben bland ungdomar samtidigt som man menar att ” en sänkning av krogmomsen skulle kunna leda till 15 000 nya jobb inom restaurangbranschen”.
Först: Sveriges Radio Ekot säger att ”Regeringen tror att momssänkningen skapar 6.000 nya jobb”. Filipssons siffra är 150 procent över Ekots! Vilken är korrekt?
Den 7 september 2011 rapporterar Sveriges Radio Ekot att ”Sänkt restaurangmoms misslyckades i Finland. Sänkt restaurangmoms leder inte till lägre konsumentpriser, utan till större vinster för företagen. De flesta sänkte inte priserna alls. En stor del av den har gått till företagens vinster, säger Iida Häkkinen Skans, nationalekonom på Finansdepartementet i Stockholm. En sänkning av momsen för frisörtjänster 2007 visar att effekterna av den knappt var mätbara. Man diskuterar nu att höja frisörmomsen igen.”
Så det kanske finns bättre sätt att satsa pengarna. Till och med på Anders Borgs eget departement har man insett det.
Vad vill (S) göra? I Alingsås har vi arbetet för att garantera sommarjobb till alla ungdomar som önskar det. Det har inte alliansen gått med på. Nationellt vill vi socialdemokrater bland annat:
skapa ett jämlikt och framgångsrikt Sverige. Därför måste jobben alltid gå först. Full sysselsättning är målet. Vi föreslår 100 000 fler jobb, praktikmöjligheter eller utbildningsplatser. Vi vill ge alla unga chansen att bidra genom ett särskilt ungdomsavdrag och vi tar bort aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen. Genom ett brett innovationsprogram skapar vi förutsättningar för nya företag att växa.
Vanligtvis finns alla allianspartier med i Filipssons insändare. Står moderaterna ensamma i denna fråga?
Leif Hansson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar